top of page
  • Obrázek autoraJitka

Kde se vzala, tu se vzala... kniha. A taky její cena.



„Panebože, proč jsou ty knížky tak drahé?“ Ozval se za mými zády nespokojený ženský hlas. Dřív, než jsem se stačila otočit, prošla ta cizí žena za mými zády, a spolu se dvěma dospívajícími dívkami doplula loudavým krokem až k pokladně knihkupectví, kde s útrpným úsměvem zaplatila za několik knih a odešla.


Chvíli jsem se za nimi dívala, dokud mi nadobro nezmizely z dohledu, a potom můj zrak dopadl na obal knížky, kterou jsem právě držela v ruce. Na její poslední stránce byla tužkou napsaná cena 399,- Kč, což nebylo zrovna málo, ale pokud jsem si prohlédla několik dalších svazků knih, krčících se v policích knihkupectví, musela jsem uznat, že nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu, ba právě naopak. Cena ji řadila mezi ty cenově průměrné, a lidé ji bez okolků kupovali.


Jak se tedy kalkuluje finální cena knihy a je vůbec možné koupit nejen nové, ale hlavně zajímavé knížky levněji?


Pojďme si nejdříve přiblížit celý proces vydání knihy tím nejběžnějším způsobem, který je poměrně dobře znám i nejširší veřejnosti. Vydání knihy prostřednictvím knižního nakladatelství. Tento proces začíná většinou tak, že autor odešle do nakladatelství svůj rukopis. Pokud je rukopis opravdu dobrý a pokud se na autora ve správnou chvíli usměje i štěstěna, nabídne mu nakladatelství vydání rukopisu. To ovšem není zadarmo a jak autor, tak nakladatelství má zájem na určitém zisku. V případě spisovatele hovoříme o autorském honoráři za rukopis, který může být buď jednorázově vyplacen, případně je dohodnuto pololetní vyplácení určitého procenta ze zisku z prodeje knihy.


Avšak tím celý proces zdaleka nekončí. Aby se kniha dostala na pulty knihkupectví, čeká ji ještě dlouhá, ba přímo předlouhá cesta za štěstím. Nakladatelství si spočítá všechny vynaložené náklady na výrobu knihy a poté ji představí knižním distribucím. Knižní distribuce jsou společnosti, které komunikují s jednotlivými knižními obchody, a které dodávají zboží přímo jednotlivým knihkupcům do komisního prodeje. Ani knižní distribuce nepracují zadarmo a velmi často si účtují marži z prodejní ceny ve výši 50ti procent i více.


Jestliže kniha zaujme knihkupce, má tu čest ležet na prodejních pultech a mlčky doufat, že její obálka zaujme potencionálního čtenáře, který ji vezme do ruky, přečte si anotaci na přebalu, přivoní k jejím stránkám, a nakonec se rozhodne pro koupi. Jakmile čtenář za knížku zaplatí, uzavírá se celý proces prodeje a v konečné ceně knihy je započtena i poslední marže ve formě odměny pro konkrétní knihkupectví.


Pojďme si tedy jednotlivé marže a honoráře shrnout... Autorský honorář, marže nakladatelství, marže knižního distributora a marže konečného prodejce – knihkupce. Hezká řádka marží, což?


Inu, je to tak. Stále se divíte, že kniha v knihkupectví stojí i několik set korun?


Jaké jsou tedy další možnosti?


Pokud jste opravdu vášniví čtenáři a neminete knihkupectví, aniž byste do něj nezavítali a neodcházeli obtěžkání několika knižními bestsellery, potom jste se jistě nad financemi zanechanými v knihkupectví určitě alespoň jednou zamysleli.


Knihy se jistě nechají pořídit za mnohem příznivější ceny. Pokud netrváte na knize nové, potom se vyplatí navštívit knižní bazar, ať už online na internetu, nebo antikvariát. Avšak zde nemusíte nutně narazit na knižní titul, který právě sháníte. Zrovna tak tomu bude i v prodejnách Levná kniha, kde se sice prodávají nové knihy za výprodejní ceny, ale jejich výběr je značně omezený.


V dnešní době se těší oblibě nejrůznější knižní akce a projekty, které nejenže sdružují profese, které pomáhají s vydáním knih, ale zároveň přibližují knižní tituly čtenářům a recenzentům. Mým úmyslem není vyjmenovat v tomto článku všechny stávající projekty už proto, že jich existuje poměrně mnoho a já nejspíš ani všechny neznám, anebo s nimi nemám zkušenosti.


Chtěla bych dnes zmínit jednu z možných a dostupných variant, a tou je koupě knihy přímo na autorských stránkách spisovatele, což je v současnosti jedna z nejzajímavějších možností, jak si novou knihu pořídit.


Nákup knihy přímo od autora přináší mnoho výhod. Jednak můžete autora požádat o věnování a autogram do knihy, čemuž každý spisovatel jistě rád vyhoví. Zároveň se můžete o autorově knize přímo na jeho stránkách dozvědět mnoho zajímavých informací, například o tom, jak kniha vznikala, kdo nebo co autora inspirovalo k sepsání svého dílka atd. Mnoho současných autorů si většinou rezervuje několik knih ke knižním recenzím, takže pokud rádi čtete a jste ochotní o přečtené knize napsat pár řádků, autor vám ji po domluvě může věnovat jako recenzní výtisk.


I když knihu od autora zakoupíte, její cena může být nižší, než-li v kamenných prodejnách knihkupectví. Ovšem pokud jste se nyní zaradovali, že knížku od autora získáte doslova za pár desetikorun, potom jste pravdě na míle vzdáleni.


Pokud totiž autor vydá knihu vlastním nákladem a bude-li ji prodávat pouze pomocí online nástrojů, případně během autorských čtení nebo na nejrůznějších knižních setkáních, rozhodně ji nebude moci vydat v tak velkém nákladu, jako knižní nakladatelství. Autor své dílko bude moci vydat pravděpodobně pouze digitálním tiskem, který sice umožní vydání i poměrně malého množství výtisků, ale jejich cena tím vzroste a nebude moci konkurovat ceně velkonákladové (ofsetové) výroby knihy.


Avšak troufám si říci, že i při mnohem vyšší ceně za digitální výtisk, při autorově honoráři a s poštovným za knihu, můžete při tomto typu nákupu ušetřit až třetinu ceny, kterou byste jinak v knihkupectví určitě zaplatili. Pokud totiž autor vydá knihu sám, odpadává tím celý ten dlouhý řetězec marží, který prodej každé knihy v knihkupectvích nezbytně provází.


A jaký máte názor na prodej knih vy? Zakoupili jste si už někdy knížku od samotného spisovatele? Napište... :)

123 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page